maandag 28 oktober 2013

Gedrag corrigeren? “Er zijn dagen dat ik me net een politieagent voel!”

Uit de SamenopvoedenQuiz blijkt dat slechts 13% van de deelnemende opvoeders zich soms net een politieagent voelt. Dat vonden wij verdacht weinig! 


Voor de 13% van de opvoeders die het eens was met de stelling (en voor alle andere opvoeders) een aantal tips en trucs van verschillende experts om het gezellig te houden! Want opvoeden is een hele klus als je het gevoel hebt als politieagent je kind(eren) continu te moeten corrigeren (Tisha Neve, kinderpsycholoog).
  • Ben niet bang om duidelijke regels consequent te hanteren. Kinderen weten graag wat er van ze verwacht wordt, dit geeft een gevoel van veiligheid.
  • Commandeer je kind niet met ‘Trek die jas nou eens aan!’. Bedenk: een kind is niet op afstand bestuurbaar. Doe het samen of doe het spelenderwijs: ‘Laat eens zien hoe goed jij je jas al zelf aan kunt trekken’. Of je kind draagt een keer geen jas: leren door ervaring is veel effectiever dan leren door instructie, volgens ontwikkelingspsycholoog Steven Pont.
  • Je kunt ook samen rituelen bedenken. Bijvoorbeeld wat je allemaal moet doen voordat je samen op de fiets naar de supermarkt kan. Laat het kind vooral mee brainstormen. Dan kun je je daar telkens weer op beroepen als je daadwerkelijk gaat. Dat maakt jou niet de langer de politieagent. 
  • Keur gedrag niet alleen af, maar licht specifiek toe hoe je het wel wil zien. ‘Gedraag je’, zegt een kind niet zoveel, maar zeg bijvoorbeeld ‘stop nu met gillen’.
  • Volgens Emmeliek Boost (van De Opvoeddesk) is het beter om gedrag te coachen dan lastig gedrag te corrigeren. Vertel vooraf wat je gaat doen en wat je precies van je kind verwacht. Door het accent te leggen op wat goed gaat, gaat je kind je ook echt begrijpen wat je van hem verlangt. 
  • Beloon het positieve gedrag door complimentjes te geven. Dat werkt beter dan negatief gedrag afstraffen. 

Mochten de opvoeders die zich geen politieagent voelen nog andere tips en adviezen hebben, dan horen we dat ook graag! Zet ze als reactie hieronder. Opvoeden doen we per slot van rekening samen.

Wil je weten in welke situaties straffen wel goed werkt (quizvraag 6)? Lees het in de volgende blog van Eva! Zorg ervoor dat je ons volgt via Facebook of Twitter. Of wil je meer informatie over de ontwikkeling van kinderen van 0-12 jaar en hoe je met de uitdagingen van iedere leeftijd kunt omgaan? Kijk dan op de website van Samenopvoeden.nl voor de online cursus ‘Opvoeding en ontwikkeling’!

1 opmerking:

  1. Hallo Yvette,

    Leuke blog met goede tips. Ik heb een kleintje van 1,5. Omdat zij nog niet zo goed kan onthouden wat wel en niet mag, moet je altijd blijven herhalen. Maar soms ben ik het ook echt zat. Mijn beste tip is dan afleiden. Dus als ze weer eens de plant van de tafel probeert te trekken zeg ik: he kijk eens naar buiten, daar vliegt een vogel. Kom eens bij het raam kijken. Et voila, je bent niet de hele dag politie-agent.

    BeantwoordenVerwijderen