woensdag 6 november 2013

Eerste uitbetaling kinderopvangtoeslag 2014 voor iedereen fout?

Nu het einde van het jaar nadert, maken gastouderbureaus, kinderdagverblijven en BSO's hun tarieven voor 2014 bekend en wellicht past de gastouder ook het tarief aan. Tijd om de gegevens bij Belastingdienst Toeslagen te wijzigen. De eerste uitbetaling van 2014 is immers al in december 2013, en zou je voor 1 december moeten doorgeven. Dat doe je via Mijntoeslagen heel simpel. Het wachten is op een nieuw tabblad voor 2014 zodat je de gegevens kan invullen.

Omdat we als gastouderbureau goed op de hoogte willen zijn, wonen we de speciale voorlichtingsbijeenkomsten van de Belastingdienst voor de kinderopvang bij. Dan kunnen we ouders ook goed informeren. 

Bij de meest recente voorlichtingsbijeenkomst is de overgang naar het nieuwe jaar uitvoerig besproken. Medio november zou het voor ouders mogelijk zijn de wijzigingen door te voeren. 
Dat hebben we iedereen laten weten. 

Maar wacht! Zie hier het nieuwsbericht van de Belastingdienst. In plaats van half november, is de Belastingdienst Toeslagen pas 1 december klaar voor wijzigingen voor 2014. Niets aan de hand, hoor ik je denken. Dit hoeft inderdaad geen probleem te zijn, maar wat het wel zegt is: wijzigingen voor januari 2014 kunnen alleen met terugwerkende kracht worden verwerkt. De officiële verwerkingstijd van de Belastingdienst voor wijzigingen is namelijk 8 weken. 

Voor de één, geen probleem. Voor een ander, vervelend. Met name als de verhoging in de kinderopvangkosten, groot is. Viaviela.nl heeft de bureautarieven gelukkig niet verhoogd, dus zal de pijn voor onze klanten beperkt blijven. Maar alle andere kinderopvangorganisaties sturen in december wel gewoon een nieuwe, meestal hogere, rekening van hun kinderopvang. Die moet worden betaald zonder dat de kinderopvangtoeslag hierop is aangepast. Natuurlijk komt dat geld later dit jaar alsnog. Maar het staat niet fraai.

Enfin, we hebben contact opgenomen met de Belastingdienst, want dit schept onnodige moeilijkheden, verwarring en werk. Met name bij de belastingdienst (zie volgende alinea). 

Let op
De Belastingdienst zal binnenkort - zoals gewoonlijk - zo'n 413.000(1) huishoudens een beschikking sturen. Daarin staat hoeveel kinderopvangtoeslag zal worden uitbetaald in 2014. Als we niet op tijd wijzigingen voor 2014 kunnen doorvoeren als ouders, is die beschikking fout. Krijgen we dan straks allemaal (alle 413.000) een nieuwe beschikking thuisgestuurd als we de wijziging wel hebben kunnen doorvoeren?  

Hopelijk kunnen we ergens de komende dagen melden dat het toch mogelijk is om - op tijd - de wijzigingen voor 2014 door te geven. Wordt vervolgd dus! 

(1) bron: begroting SWZ 2014

Geen opmerkingen:

Een reactie posten