maandag 21 oktober 2013

 Consequent zijn bij opvoeden blijkt moeilijk
‘In huis gelden duidelijke regels en afspraken; de kinderen weten wat wel en niet mag.’
Met deze eerste vraag van de Samenopvoeden Quiz hebben we gelijk één van de moeilijkste dingen van de opvoeding te pakken. Want wat blijkt? Slechts 6% van de deelnemende ouders geeft aan zich in deze uitspraak te herkennen.

Terwijl duidelijke regels en afspraken cruciaal zijn in het opvoeden van kinderen. ‘Opvoeden is grenzen stellen. Zonder afspraken en regels lukt het niet,’ aldus kinderpsychologe Tischa Neve. Ook de meeste opvoedboeken benadrukken het belang van duidelijke regels en afspraken.

Waar zit dan het probleem? Waarschijnlijk is het niet het gebrek aan huisregels, maar het hanteren ervan. Dat vinden ouders vaak het moeilijkst.


Vooral als ouders moe zijn of haast hebben, vervagen de regels snel. Stel dat je bijvoorbeeld de regel hebt dat je kind altijd in zijn eigen bed moet slapen. Maar om half 6 ‘s ochtends kruipt hij toch bij je in bed. Ga je hem dan terug in bed leggen? Grote kans dat je hem lekker laat liggen. Met als gevolg dat hij de volgende dag weer bij je in bed kruipt, want het was daar wel gezellig. Voor duidelijke regels en afspraken in huis, heb je dus twee voorwaarden nodig: grenzen stellen en deze consequent hanteren.

Hoe communiceer je deze grenzen en regels? Je kunt ze natuurlijk simpelweg ‘opleggen’. Dan is de regel er ‘omdat jij dat zegt.’ Maar als je kinderen een jaar of vier zijn kun je ze zelf ook laten meedenken over de regels in huis. Waarschijnlijk zijn je kinderen eerder geneigd de regels te hanteren als ze het gevoel hebben hier zelf inspraak op te hebben gehad.

Kinderen willen graag weten wat wél mag, i.p.v. wat niet mag. Probeer de regels dus positief te formuleren. Bijvoorbeeld: ‘voetballen doen we buiten’ in plaats van ‘voetballen mag niet binnen’ of ‘ook de korstjes opeten’ in plaats van ‘niet de korstjes laten liggen’.

Bij het hanteren van regels, kan het zijn dat je je af en toe net een politieagent voelt (Quiz-vraag nummer 5). Hierover meer in de volgende blog van mijn collega Yvette. Als je de opvang deelt met anderen, zoals met een gast-, pleeg- of grootouder, is het belangrijk dat je dezelfde afspraken hanteert. Omdat communiceren niet altijd even makkelijk is, heeft Samenopvoeden.nl een online cursus  ontwikkeld: ‘Communiceren met ouders’. Geïnteresseerd? Kijk dan snel op de website.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten