maandag 20 januari 2014

ViaViela: andere opzet GGD-controles noodzakelijk

Gastouderopvang is een vorm van kinderopvang waarbij een gediplomeerde oppas/gastouder de opvang van kinderen verzorgt als de ouders aan het werk zijn. In eigen huis of bij de kinderen thuis. Net als de overige vormen van kinderopvang, staat gastouderopvang onder toezicht van de gemeente. Dat vertaalt zich als volgt naar de praktijk: Voordat je als gastouder van start kan, komt de GGD de locatie en gastouder controleren. Deze controle is dan natuurlijk ook al gedaan door het gastouderbureau. Naast een heleboel andere zaken, maar dat even terzijde.
Waar de ene gemeente er niets voor vraagt, brengt de ander de kosten voor de GGD-inspectie bij de gastouder in rekening. De kosten voor zo'n inspectie lopen nogal uiteen. Dat varieert van 100 tot 1000 euro.

Kinderdagverblijven en buitenschoolseopvangcentra krijgen deze kosten ook voor hun rekening. Vanwege hun omvang hebben zij deze kosten vrij snel terugverdiend. 

Voor gastouders is het echter een zware dobber vanwege de kleinschaligheid van gastouderopvang. En stel... ze werken bij verschillende ouders thuis, dan moeten ze het bedrag voor elke locatie opnieuw betalen.  
ViaViela pleit voor een andere opzet van de GGD-controles.
Als gastouderbureau zijn we verantwoordelijk voor de kwaliteit van onze gastouders. Die verantwoordelijkheid nemen wij al. Wij doen die inspectie voor aanvang van de opvang. De controle van de GGD is volstrekt overbodig als alle gastouderbureaus hun werk goed doen. Dat zou de GGD moeten controleren. Hoe? Denk aan steekproefsgewijze controles of zelfs onverwachte controles in de praktijk. Dat scheelt geld, verlaagt de kosten en komt uiteindelijk de ouders weer ten goede!
Geen dubbel werk meer, maar samen werken aan een goede kwaliteit van de gastouderopvang.

4 opmerkingen:

 1. Onverwachte controles vind ik op zich beter. Maar dan moeten ze heel goed kijken naar: 1 wanneer de gastouder oppast (van hoelaat tot hoelaat.) 2. Soepel zijnten aanzien van buitenactiviteit (zoals bijv. Een wandeling maken) en het dus dan zeer waarschijnlijk niet op de oppaslocatie aanwezig zijn. En dat soort dingen. Dus het kan soms ook een aantal keren achter elkaar gebeuren dat de inspectie spontaan langskomt en ze voor de 5e keer op rij voor een dichte deur staan.
  Daar moeten ze dan wel rekening mee houden, dus ik denk niet dat het voor de GGD haalbaar is om alleen onverwachte inspecties uit te voeren!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. En onaangekondigde inspecties bij de Vraag ouder lijkt mij ook niet handig.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ik wordt ieder jaar onaangekondigd geiinspecteerd door de GGD. Totaal onnodig, aangezien ik voor 5 bureau's werk en dus al constant door de molen ga!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heel vervelend dat de GGD niet van de kwaliteit van de gastouderbureaus uitgaat. Ik vind het een goed idee om de controles steekproefsgewijs uit te voeren. Dat kan dan alsnog wel aangekondigd worden, zodat je problemen in bovenstaande reacties wel kan vermijden.

  BeantwoordenVerwijderen