maandag 25 november 2013

Wanneer is schoon schoon genoeg voor je kind?

Je kind heeft zojuist overgegeven in zijn bed en op de vloer, je partner is je kind aan het troosten en jij bent druk in de weer met het verschonen van beddengoed en pyjama en maakt een sopje voor de vloer.

Ontsmetten
En dan? Ontsmet je de besmeurde oppervlakte? Ja, zei 40% van de deelnemende opvoeders aan de Quiz van Samenopvoeden.nl.  

Goed bezig! Dat is inderdaad de beste manier om de verspreiding van ziektekiemen te voorkomen.


Er zijn zelfs landelijke richtlijnen voor

Volgens het
Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid (LCHV) moet je de oppervlakte desinfecteren met alcohol (voor kleine oppervlaktes) of met een chlooroplossing (voor grote oppervlaktes). Wel eerst reinigen met een sopje en een schone doek. Tot slot moet je de oppervlakte aan de lucht laten drogen. Deze richtlijn geldt ook voor het reinigen van oppervlaktes met bloed of diarree.

Speelgoed schoonmaken
Er zijn ook
richtlijnen voor het schoonmaken van speelgoed: knuffels en speelgoed moeten maandelijks gereinigd worden. Speelgoed dat baby’s in de mond nemen, moet zelfs dagelijks schoongemaakt worden!

Of dat lukt?
Goed. Dat is de theorie. 
Of dat lukt in de praktijk, is misschien een ander verhaal. Van de deelnemende opvoeders aan de Quiz van Samenopvoeden.nl geeft in elk geval 26% aan dat het er wel eens bij in schiet. En wij vermoeden dat het werkelijke aantal nog hoger ligt.

Meer weten?
Volg de cursus Hygiëne en persoonlijke verzorging op Samenopvoeden.nl. Dan weet jij wanneer schoon ook voor je kind schoon genoeg is.

3 opmerkingen:

  1. ik wist helemaal niet dat alles zo nodig zo schoon moet gemaakt worden. ik doe het meestal in een sopje met wat van dat kindervriendelijke schoonmaak middel lijkt me wel goed denk ik. Ik heb het zelf altijd zo gedaan maar ik vraag me af of ik hier ook mijn aanrecht mee kan schoonmaken, ik heb hem gekocht op http://composietwerkblad.be en het bevalt me wel maar ik maak het altijd schoon met groene zeep kan er dan niets achterblijven?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het is wel erg belangrijk hoor. Iets wat schoon lijkt te zijn hoeft dat niet altijd te zijn. Bacteriën zie je niet zo zitten, maar zitten er weldegelijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. ja het is heel lastig met kinderen ze zijn zo speels en dan komen ze in aanraking met heel veel verschillende spullen het is lastig om dat in de gaten te houden maar als alles om een kind heen zo schoon mogelijk is doe je tenminste wel goed je best.

    BeantwoordenVerwijderen