vrijdag 31 maart 2017

Ben jij een gastouder of een nanny?

Werk je als opvangprofessional in de kleinschalige kinderopvang dan ben je een gastouder of nanny. Voor je registratie in het Landelijk Register voor Kinderopvang en Peuterspeelzalen maakt het niks uit; het LRKP registreert iedereen als gastouder. Maar voor jezelf en voor ouders zijn er wel degelijk verschillen. 

Opvanglocatie  
Bij de keuze of je als gastouder of nanny aan de slag gaat is de belangrijkste vraag: Waar ga ik opvang bieden? De meeste gastouder- en nannybureaus bepalen het verschil tussen een gastouder en een nanny op basis van de opvanglocatie. Vang jij kinderen in jouw eigen huis op (of in een ruimte aan huis ingericht als opvangruimte), dan ben je een gastouder. Bied je opvang bij ouders in huis, dan word je vaak een nanny genoemd.

Naast praktische overwegingen bij de keuze in je opvanglocatie, is het goed om te weten dat opvang bieden in jouw eigen huis of aan huis bij ouders juridische, belastingtechnische of andere financiƫle gevolgen kan hebben. De opvanglocatie is namelijk van invloed op:

  • Gezagverhouding: Dit is een juridische term die draait om de vraag: wie bepaalt hoe jij jouw werk doet, jij of de ouder? Bij opvang in jouw eigen huis (gastouder) gaat de wet ervan uit dat jij de regie hebt en dat er geen gezagsverhouding is. Vang je kinderen op in het huis van de ouders (nanny) dan is die gezagsverhouding er wel, want dan bepaalt de ouder in de meeste gevallen de regels.
  • Soort overeenkomst: Wel of geen gezagsverhouding heeft weer gevolgen voor het soort overeenkomst wat je sluit met ouders. In de praktijk komen de volgende twee soorten het meeste voor: de Overeenkomst van opdracht en de Regelingdienstverlening aan huis. Als gastouder heb je te maken met de eerste en als nanny met de tweede variant. De verschillen tussen de overeenkomsten liggen vooral op het vlak van zekerheid, zoals bijvoorbeeld loondoorbetaling bij ziekte. Daar tegenover staat dat de ene variant meer belastingtechnische voordelen biedt dan de andere.

Gastoudergids 2017
Meer lezen over de verschillen tussen gastouder- en nanny-opvang?
Download dan de Gastoudergids 2017, krijg antwoord op jouw vragen en ontdek slimme financiƫle weetjes!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten