vrijdag 28 oktober 2016

Je bent gastouder of nanny en wordt ziek, wat dan?

Je gaat er niet vanuit maar het kan gebeuren: je wordt ziek. Meestal ben je snel weer opgeknapt, maar helaas kan het soms van langere duur zijn. Daar kun je geen financiële zorgen bij gebruiken.
Daarom is het goed om te weten wat de gevolgen zijn wanneer jij als gastouder of nanny wegens ziekte uitvalt. Waar mensen in loondienst terug kunnen vallen op de ziektewet, gelden voor gastouders en nanny’s andere regels.

Gastouder en ziek worden
Ben je ziek en kun je niet werken? Dan heb je geen recht op loondoorbetaling. Dat is vervelend wanneer je 3 dagen ziek bent, maar wat als je voor langere periode ziekt blijft of zelfs arbeidsongeschikt raakt?

Nanny en ziek worden
Werk je volgens de Regeling dienstverlening aan huis dan heb je bij ziekte recht op maximaal 6 weken loondoorbetaling. Je krijgt wel minder uitbetaald; 70% van je normale vergoeding of in ieder geval het wettelijk minimumloon. Deze regeling gaat in nadat je eerst twee dagen ziek bent geweest zonder loondoorbetaling, zogenaamde ‘wachtdagen’. Ben je na 6 weken nog steeds ziek? Dan vervalt je recht op loondoorbetaling.

En wat dan?
Of je nu gastouder of nanny bent, ziek worden betekent dat je inkomsten per direct of na 6 weken wegvallen. Er zijn verschillende manieren om in geval van ziekte of arbeidsongeschiktheid een eigen vangnet te creëren.

In grote lijn heb je keuze uit (een combinatie van) de volgende 4 mogelijkheden:
  • Arbeidsongeschiktheidsverzekering
  • Vrijwillige ziektewet- en/of WIA-verzekering
  • Broodfonds
  • Zelf opvangen


Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
Deze is er in alle soorten en maten. Je kunt verschillende soorten arbeidsongeschiktheid verzekeren. Daarnaast zit er verschil in de hoogte van het te verzekeren bedrag, de wachtperiode of de looptijd van de uitkering. Kortom: een AOV is helemaal af te stemmen op jouw persoonlijke situatie.

Vrijwillige ziektewet- en/of WIA-verzekering
Je kunt ook een ziektewet- of arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten via het UWV. Het voordeel hiervan is dat je maar 2 wachtdagen hebt, er geen medische keuring vereist is, de verzekering dagelijks opzegbaar is en er een acceptatieplicht geldt. Deze verzekering is alleen af te sluiten wanneer je jezelf binnen 13 weken na afloop van je loondienstverband of uitkering aanmeldt.

Broodfonds
Een broodfonds is een groep van minimaal 20 en maximaal 50 freelancers/ondernemers (vaak uit verschillende beroepsgroepen) die elkaar kennen. Ieder lid zet maandelijks geld opzij op een broodfondsrekening. Wanneer een lid ziek wordt, ontvangt hij/zij een schenking vanuit de andere leden. De schenkingsperiode duurt maximaal 2 jaar en gaat in nadat je 1 maand ziek bent geweest.  

Zelf opvangen
Is het afsluiten van een risicoverzekering financieel (nog) niet mogelijk of bouw je liever een buffer in eigen beheer op? Start dan met sparen zodat je een eerste periode zonder inkomsten zelf kunt overbruggen.


Benieuwd naar andere tips en weetjes over de financiële kant van gastouder- en nanny-opvang?


Download dan de Gastoudergids 2016


1 opmerking:

  1. Ik ben ook een gastouder en vorig jaar ben ik een poosje ziek geweest. Ik ben echt blij dat ik een AOV ervoor had afgesloten. Dat heeft mij echt gered. Zo zie je maar dat je het zekere voor het onzekere kunt nemen.

    BeantwoordenVerwijderen