woensdag 7 augustus 2013

Veilig op weg vaak toch niet zo veilig

Je kleine groeit maar door en dus begint je zoektocht naar een nieuwe autostoel. Je stort je op Google, productvergelijkers en verdiept je in tientallen recensies. Je bezoekt winkels en laat je kind ‘proefzitten’. Uiteindelijk maak je een keus. Het wordt de duurste uiteraard. Want die komt als beste uit de test en ‘veiligheid kent geen prijs’, nietwaar?

Je kind is in zijn nopjes met zijn nieuwe stoel en jij bent blij met je aankoop. Je bent goed bezig, denk je bij jezelf.

Niets is minder waar. Driekwart van de ouders met kinderen tussen de 0 en 4 vervoert hun kind onbewust onveilig in de auto. Driekwart!!

Waar gaat het mis?

Ik citeer uit het onderzoek van Task Force Kinderveiligheid. “15% van de kinderen zit niet in de juiste stoel. Ouders stappen vaak te snel over naar een grotere autostoel. 33% van de autostoelen is niet juist bevestigd en 41% van de kinderen zit niet goed in de autostoel vast.”

Beetje dom van die ouders, dacht ik nog. Dat zou mij nou nooit overkomen.

Wel dus.

De jongste ging over naar de stoel van de oudste en de oudste kreeg een nieuwe: voor ‘grote jongens’. Hij zat er keurig in, dacht ik tevreden toen ik met hem naar huis reed. Ik had immers goed opgelet bij de autostoelwinkelmevrouw. Tot het me opviel – na pakweg een week - dat de stoel vervaarlijk wiebelde in de bochten.

Dat kon niet goed zijn. Thuisgekomen pakte ik gauw de handleiding erbij. Oei, vergeten de hoofdsteun vast te maken aan de achterbank…Ik bedankte het beschermengeltje van mijn zoontje – die had een week lang goed op hem gepast - en herstelde snel de fout.

Dus nu kan ik veilig op weg met de jongens.

Maar het kan nog veel veiliger, zo blijkt. 

Kinderen worden tot 5x veiliger vervoerd als ze in een achterwaarts gerichte stoel zitten. Tot minstens 2 jaar en bij voorkeur tot 4 jaar. Aldus de Consumentenbond. Momenteel worden de normen voor veilig vervoer van kinderen al bijgesteld in de zogenaamde i-Size Norm.

Het is een onderwerp dat leeft, getuige de maar liefst 52.000 berichten hierover op Zwangerschapspagina.nl. De één heeft al een achterwaarts gerichte stoel aangeschaft en de ander vraagt zich vertwijfeld af waar ze de benen van haar peuter dan moet laten.

Vanzelfsprekend vind ik veiligheid belangrijk als moeder van twee knulletjes van bijna 4 en ruim 1. Maar ik zag ook hoe ze straalden toen ze – beiden met ongeveer 15 maanden - uit die kleine Maxi Cosi konden en ineens vooruit konden kijken. De stoelen waar ze in zitten, zijn als ‘goed’ en ‘zeer goed’ uit de tests gekomen. Dus nee, hier geen achterwaarts gerichte stoelen. Maar ze zitten nu wel goed vast. Dat wel.


4 opmerkingen:

 1. Ik keek van de week naar een Römer stoel die ook achteruit kan.... Kom niet al te best uit te test. Het gaat hier om de multi tech.... Het zegt dus lang niet alles!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dankjewel voor je reactie, Anoniem.

  Die is het dus niet geworden neem ik aan! Heb je nu een andere achterwaarts gerichte autostoel gekocht of toch maar een 'gewone' naar voren gerichte?

  Groetjes, Kim Schmeets, Gastouderbureau ViaViela

  BeantwoordenVerwijderen
 3. We twijfelen tussen de Römer King plus of maxi-cosi Tobi.... Geen isofix aanwezig en achteruit is wel super prijzig! Dochter heeft in de gewone maxi-cosi al hekel aan auto rijden.... Wil haar nu graag wat laten zien...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Is ook leuk om wat van de omgeving te kunnen zien natuurlijk.

  Anderzijds: in Zweden zitten ze allemaal tot 4 jaar achterstevoren. Ik ben wel benieuwd hoe die kinderen dat vinden. Misschien hebben ze er helemaal geen moeite mee!

  Succes met je keuze in elk geval. En veel plezier vast voor je dochtertje dat zo te zien binnenkort vooruit kan kijken in de auto :-)

  groetjes, Kim Schmeets, gastouderbureau ViaViela

  BeantwoordenVerwijderen